Vrakbonanza i Namsfjorden

Et rikelig antall dykkere og et enda rikeligere antall flasker gjorde Namsfjorden om til et gigantisk boblebad denne høsten. Spektakulære vrakdykk, gode dykkevenner og fabelaktig overnatting var stikkordene for denne turen.
Årets rusteventyr er nylig gjennomført med stil, i en salig blanding av godvær, styggevær, en ødelagt impeller og den sedvanlige mengden mat, dog med noen solide justeringer i mer maritim retning. Både middag og lønsj i en og samme langhelg med henholdsvis fiskeburgere og uer overrasker nok mer erfarne Drauger. Referenten prøvde seg også på innkjøp av frukt og knaskegulrøtter, men her gikk han på en smell og måtte spise gulerøtter i bilen hele veien tilbake til Trondheim. Vi kompenserte selvsagt den radikale kostomleggingen med enda mer bacon sammen med eggene til frokost, men ikke bli overrasket om det blir både morgenyoga og kornblanding med kruska på neste tur.
Namsfjorden er et av våre aller nærmeste vrakeldorado. Her kan man oppleve Norges krigshistorie på første rad. Vraket av de konverterte trålerne Gaul og Aston Villa ligger feks vegg i vegg med dybder fra 10 til 70 meter. Allerede der har du forklaringen på at det var omtrent 6 ganger så mange flaskesett som dykkere med på turen. Det var bunngasstages, nitroxdobbeltsett, trimixdobbeltsett, gjenpuster, decogasser, backuplykter, hovedlykter, drakter og backupdrakter, og dykkecomputere nok til å gjøre om garasjen til Trøndelags mest velutstyrte dykkebutikk.
Gaul forliste i 1940 etter at de britiske forsøkene å å bremse den tyske invasjonen gikk i stå og ble så hardt skadet av tyske He 111 at hun forliste. Vraket lå tidligere grunt, men raste utfor kanten og ble, på 60 tallet da dette skjedde, antatt tapt på dypt vann. Det visste seg dog at hun ble hengende opp ned mellom to fjellhyller og er et intressant og spennende dykkemål for de med en litt mer enn gjennomsnittlig hang til å diskutere gradientfaktorer, decoplaner og gassvalg. De fleste trimixdykkerne på turen var nede ihvertfall et par ganger i løpet av langhelga.
Aston Villa ligger mer pyntelig og noenlunde stabilt til, men også hun er nok utsatt for ytterligere skader av fremtidas høststormer. Hun overlevde også bittelitt lengre enn Gaul da hun ble angrept i starten av mai 1940, men sank likefullt etter et par dager. I dag er det et yndet fotomål, fullt av liv og små og store åpninger som inviterer til turer inni vraket. Seien, bergyltene og en og annen torsk bruker Aston Villa som gjemmested, og det gjør det dykkinga mer intressant for dem som heller diskuterer nakensneglarter en gradientfaktoerer og teller fisk før de teller flasker. Referenten bevilget seg også 2 dykk på denne damen.
I tillegg snek noen seg ut i havna like ved overnattingsstedet og fikk seg et dykk på Hamo, og det ble dykket på en klassisk mean-lean-war-machine, minesveiperen Ogna. Krigsestetikken er som hentet fra en tegneserie, samtidig er den et mektig møte med en krig og ei tid de fleste av oss bare har hørt om fra besteforeldre.
Det er bare å krysse av denne turen neste år om du liker rust, ja endog om du faktisk liker nakensnegler på rusten din forteller «en-anonym-kilde-i-all-fortrolighet» til referenten.
Opprinnelig skrevet av: Eirik Kjos


Medlemsfordeler

  • Båter

  • Fyllepanel

  • Klubbhus

Bli medlem