Kvænvær 2013

Årets siste tur er avviklet. Fabelaktig god sikt, godt selskap og et kurrant utvalg sjømat tilberedt med mottoet «alt fra havet er best i når det får et heftig møte med mye smør og vin. Og lørdagskvelden ble ikke avsluttet før vår svenske venn dro frem øks og champangne til applaus og heiarop.
Desember er som kjent en av de aller mest sosiale månedene for klubbens medlemmer. Først går julebordet av stabelen før vi raskt omgrupperer og drar på årets siste tur til det gamle handelstedet Kvænvær på sørvestsida av Hitra. I dag er denne delen av Hitra et turisteldorado som minner lite om hvordan det så ut for over 30 år siden når referenten hadde sine første fisketurer i området. Under vann er heldigvis det meste helt uendret. Selv om tyske turister gjør sitt beste for å fange fisken i sommerhalvåret, dukker både fisk og annet sjøliv opp i like enorme mengder som før. At sikten også var på sitt beste vinternivå og med nærmest sommerlige 7 grader i vannet var heller ingen ulempe.
I år valgte vi å leie båt hos Faxvåg for å slippe slepefadeser på den ofte islagte lakseriksveien fra Trondheim til Hitra. Referenten husker med gru at det var 20 kuldegrader på turen utover i fjor. Spesielt siden veien er under oppgradering var dette et særdeles fornuftig valg. Dog var vi fremseende nok til å ta med egen dykkestige noe som absolutt anbefales andre som tenker i sammme bane.
Lørdagen startet med dykking helt ytterst i leia ut fra Kvænvær mot Frøya på veggen vest av Steindraget. Kun 2 dager før hadde høststormen Ivar gjort sitt beste for å piske opp sjøen, men et døgn med østlig vindretning før avreise flata ut sjøen og det var klart for et strålende dykk for store og små drauger. Etter litt utstyrsproblemer fikk vi gjennom 2 puljer som møtte både torsk, tang, tare og en og annen sjøhare. Ja til og med en blekksprut ville ut og leke. Kamskjell fant vi også, som senere skulle gå på en hurtigmarineringssmell og ende i nattmatgryta.
Seinere ble det nattdykk på nordsida av Ytre Kvænvær, også her med kurrante forhold for dykkere, fotografer og videografer.
Lørdagskvelden ble som vanlig en utmerket og særdeles lang kveld. For å holde de som er mest følsom for lavt blodsukker i ånde mens vi ventet på nattdykkerne, ble det surret i hop nybakt foccacia og aioli som ble nytt sammen med champangne i moderate menger. Kokkene satset ellers på scampi, blåskjell, kamskjell, risotto og asparges samt en kjent og kjær jordbærsuppe med lime og ingefær og en dæsj vaniljeis for å runde det hele av. Særdeles mange hadde også handlet et rimelig riktig utvalg vin til maten. Utpå natta klinket vi til med hurtigstekte og marinerte kamskjell i ingefær, lime og kecap soya for å stagge den værste sulten før vi krøp til køys med det siste glasset nyøkset sjampis innabords. Høytlesing var det visst også noen som bedrev til mulig irritasjon for de som hadde lagt seg. Det er altså ekstremt lytt mellom etasjene…..
Søndagen var vi på nok en snartur på nordsiden av Ytre Kvænvær og fikk rasket med oss større mengder kamskjell til små og store juleselskap og nok en runde med suveren sikt. Som vanlig var alle enige om at det hadde vært en fantastisk fin tur og vi gleder oss til neste.
Sjekk også gjerne ut bildene i bildeserien.
Opprinnelig skrevet av: Eirik Kjos


Medlemsfordeler

  • Båter

  • Fyllepanel

  • Klubbhus

Bli medlem