Nyheter

Julebordet 2014

Den 6 desember samler vi oss til bobler i glasset, pinnekjøtt på tallerkenen og årets høydepunkt: (trommevirvel) Draug lotteriet! Hvem vil stikke av med hodebunnsmassøren i år? Hvor er bananfutteralet og er det noen nye premier i lotteriet?

Påmeldingsfrist fredag 28.11 kl 1200!
Festligheten blir gjennomført i trygge omgivelser den 6 desember. Vi serverer velkomstdrink kl 19:00 og middag kl 20:00.

Leif og Linda har til og med brygget eget DraugØl i 2 forskjellige varianter. Dessuten blir det selskapsdans og gode muligheter for å diskutere alt fra verdensfreden til optimalt tenningsmønster for påhengsmotorer. Som vanlig er det åpent for venner av huset, kjærester, elskere, elskerinner og barn som er gamle nok til å se sin foreldre på en snurr.

Grav frem gode tombola gaver, sett inn penger på bong-kontoen din og raid sparegriser og krukker-med-det-rare-i for kontanter til lotteriet og sikre deg en snarvei til materiell velstand.

Men ikke minst: Meld din ankomst på vedlagt hyperlink.

https://trondelag.wufoo.eu/forms/julebord-draugen/

Påmeldingsfrist fredag 28.11 kl 1200!

Betaling på draugkontoen 4202.48.03109 Pris 350. Husk å merke giroen godt med hva det gjelder.

Sjekk også situasjonen på bongen din slik at du har nok til å kjøpe leskedrikke.

Hilsen Julebord-komiteen!
Opprinnelig skrevet av: Hermann Ørn Vidarsson


Rapport fra et skvalpeskjær på Hitra

Med solgangsbris, blikkstille hav og alt annet enn midten av november skulle tilsi, dro 18 glade drauger på tur til Knutshaug. Og det ble bokstavelig talt en ferd i motsetningenes navn.
Men drauger er løsningsorienterte flokkdyr som tar utfordringer på strak arm.

Ikke før kortesjen på flere tonn var ankommet rorbuene og Bussen senket med kran i havgapet fant førstemann ut at drakta hang til tørk i garasjen. Men under mildt påtrykk fra den munnrappeste av oss kom yngste dykker til unnsetning med draktlån; damedrakter har unisexpreg, det vet vi nå. At Sweet and Sour fra First Price aldri vil erstatte ketchup på grillpølser, ei heller potetgull tørka løk, kan vi også loggføre, men vi skal ha kred for forsøket. Kjære tursjef, hva har du gjort med smaksløkene våre?

Helt galt holdt det på å gå ved neste servering. Ingen draug som har drukket seg gjennom Dolves vinsmakekurs vil velge vilkårlig vin til utlovet lammelår. Med nyervervede sommelierkunnskaper er det slutt på å velge etter etikett og alkoholprosent, vi har blitt rett så raffinerte i vår kobling vin til mat. Men om ikke kokk kunne gjøre vann til vin hadde lam blitt til svin (sorry) etter polet var stengt. Til lam trenger man jo sterkt eikekstraherte smaksbomber med monolittisk struktur og ikke altfor opulent fruktkarakter, noe ganske annet enn hva vi ville ha valgt til gris. Men for å bruke et velkjent draugsitat; «det går nu ned». Intet skipler en draug. Ei heller svineribbe.

DG var også på dykketur, og også her fikk motsetningene fritt spillerom. Mens drauger bedagelig slapper av på bryggekanten og anser et dykk per dag som tilfredsstillende våknet vi til DG-kompressoren (som er mye finere enn vår) ved soloppgang. DG greide ca 6 dykk per dag, vi holder oss til maks to. Ikke kan vi skylde på aldren heller, yngste dykker med på tur var 17, eldstes alder forblir unntatt offentlighet.

Men vi kom oss jo i vannet, Kletten ble penetrert av grottetrollene våre, Dolmsundet fikk besøk (men Sandsvalen må vente til neste gang). Vettastraumen ble dykket i både svak- og sterkstrøm. Sistnevnte avventet til de fleste av oss lå på sikkerhetsstopp, men dertil lite egnet dykkeprofil som resultat. Noen av oss fikk den sedvanlige hummerflørten, mens andre droppet kamskjellene til fordel for håndfangst av en ti-kilos torsk. Hvem trenger stang? Andre fyller fangstnettet med fiskekroker, igjen av ukjent årsak. Ny dykkeplass oppdaget vi også; Knutshaugskjærene fra Hvalen/Varden og nordover på yttersida. Variert og fint, og med dertil egnet skvalpeskjær hvor man kan sitte og vente på båtmannen i ro og mak. Dykket anbefales – natt som dag. En smakebit kan du få ved å ta en titt på videosnutten her: https://vimeo.com/m/111574425

Og så kan du begynne å glede deg til neste tur, samtidig som du kan begynne å tenke på at DFMK feirer 50-års jubileum om få år, noe vi ikke kan la gå upåakta hen. Gode ideer til dette mottas gjerne.

Og sist men ikke minst, takk til alle mann alle som med sin innsats bidro til at det ble den turen det ble, ingen nevnt – ingen glemt.

Fotograf: Gunnar Andre
Opprinnelig skrevet av: Kjersti Møller


Episke dykk i seistimen og en ekte strandbar

Nok en gang har vi kost oss på Stokkøya. Denne gangen var nok høydepunktet et fantastisk dykk på den nordligste tuppen av Hosenøyene der vi startet i kløfta i Flesa, rundt ut på veggen mot vest og fikk et dykk som antageligvis minner sterkt om å dykke i en laksemerde.
-Hm, jeg lurer på hvorfor det blir så mørkt nå, tenkte referenten der han svømte rundt og tittet på krabber, nakensnegler, tareskog en og annen lyr og småtorsk som gjemte seg innunder steinene. -Det var vitterlig blå himmel og kloss oppi vindstille for 15 minutter siden! Så tittet han og dykkepartneren opp og fikk seg en episk opplevelse. Titusenvis av sei beitet på plankton og virket nærmest uberørt av etterhvert 12 drauger som fikk seg opplevelse de sent glemmer.

Når man kan ligge over 15 minutter på ryggen og føle at man er midt inne i en National Geographic dokumentar vet man at man har en god dag. At det var lune fine 12 grader i vannet gjorde heller ikke noe. Det er selvsagt vanskelig å toppe et slikt dykk, men det var ikke langt unna senere på dagen heller. Vi hadde 2 båter i sving og etter enn meget velsmakende tomatsuppe laget fra bunnen, med det Bjarne Rimi eller var det Arne Brimi, kaller «foøæerske urthhhhheee!» var det tid for delt innsats. En stor gruppe valgte seg en klassiker med vraket av Moi som gikk på Maltsekken i 1974. Av en eller annen grunn eier Draugen vraket. Referenten fokuserte i stedet på kamskjell til middagen, pga litt sterkere vind valgte vi ei lita bukt i le av Linesøya med nok kamskjell til at det ble både kamskjell i fryseren og på tallerkene et par timer senere.

[imgH1251]
Men nå glemmer vi en liten detalj. Sørlandets meget hardtarbeidende popstjerne og gitartraktør Erlend Ropstad hadde selvsagt fått med seg at draugene skulle til Stokkøya og la inn konsert i Strandbaren fredag kveld. Fin opplevelse å starte helga med, etter en båttur i solnedgang selvsagt, men det er jo helt dagligdags…..

Som vanlig klinket vi til med sjømat til middag på lørdag, til forrett en kamskjellklassiker med ruccola, balsamicoreduksjon, olivenolje, toast og serranoskinke. Hovedretten var en ovnsbakt torsk med tomatconcasse, soyasmør med ingefær og en helt nydelig rotmospurre signert Leif og med hjemmedyrket hvitløk fra Linda. Nam! Vi kom heller ikke unna dessert, og der ble det kjøpt inn 6 kg jordbær i stedet for ca 1,2 kg som var beregnet mengde. Sammen med blender, lime, ingefær og sukkerlake samt litt kremfløte trillet vi fra bordet etter et par timer…

Søndagen spredte vi igjen innsatsen. Etter en ydderst vellykket tur på vraket DS Lita rakk vi å miste en lykt på og plukket både kamskjell, krabber og et lite utvalg breiflabb til fryseren mellom Smellingen og Flesa for de med størst interesse for natur.

Referenten og tursjefen takker spesielt for effektivitet i etterarbeidet på turen. Båter ble raskt satt på land, og bussen var i vannet i byen igjen omtrent før referenten hadde kjøpt kaffe i Åfjord.
Opprinnelig skrevet av: Eirik Kjos


Tør du gå glipp av drauger i nettoen?

Lørdag 1 november kl 19 er det klart for øl og pølsefest med innlagt prøving av draugklær. Tar du sjangsen på å gå glipp av fest med strippende drauger? Kommer du til å være den eneste i klubben som ikke har logo på alt fra den lille innerst til parkasen mot bitende vinterkulde?
Lørdag 1 november kl 19:00 er det klart for Draugens øl og pølsefest, med prøving av den nye kolleksjonen Draugklær. Kolleksjonen er utvidet i flere retninger, og mengden tekstil går fra marginale til rimelig omfangsrike…..

For at barsjefen skal kunne beregne mengden med pølser så er det en påmeldingfrist til denne tirsdag 28. oktober kl 23:59. Påmelding på e-post til barsjefen: leifkri@gmail.com.

PS! For de som ikke liker kjøtt eller har evt allergier så er det bare å si i fra så kan vi ha noen fiskealternativer klare!
Opprinnelig skrevet av: Leif Kristiansen


Tilbake fra dykkehimmelen!

Gulen trekker mange besøkende på grunn av det yrende dyrelivet ytterst i Sognefjorden. Biologer og undervannsfotografer kommer fra hele verden for å nyte av den praktfulle naturen. Området har imidlertid mer å by på. Under 2. verdenskrig var det stor aktivitet her, og resultatet er en stor mengde vrak som fortsatt står seg bra etter 70 år i sjøen. Draugen dro for å sjekke forholdene.
Monica og Ørjan var vertskap for Draugens vraksafari til Sogn og Fjordane. De er antagelig de eneste i landet som lever helt og holdent av å drive dykkesenter. Det merkes, Gulen dykkesenter er antagelig det mest profesjonelle senteret i Norge. De har gode overnattingsfasiliteter med et velutstyrt kjøkken. Du kan leie alt utstyr du trenger for å komme deg i vannet. Ønsker du å fylle nitrox eller trimix er det ikke noe problem. En ca. 30 fots rib forflytter uanstrengt 12 godt utstyrte dykkere i drøyt 30 knop til hvor som helst i de ytre deler av Sogn. Dykkestamp, grill og egen bar er med på å sikre komforten mellom dykkene.

Ni spente drauger tok turen de drøyt 600 kilometerne for å besøke noen av vrakene i området. På grunn av den lange kjøreturen valgte de fleste å dra allerede onsdag. De ivrigste rakk et dykk fra kaien onsdag kveld. De påfølgende dagene ble det gjennomført to dykk for dagen. Det dypeste ble gjennomført først, men dykkemålene ble valgt slik at alle hadde glede av vrakene, uansett sertifisering.

Torsdag morgen gikk turen nordover, til vrakene Ferndale og Parat. Ferndale ledet i desember 1944 en tysk konvoi da skipet gikk på grunn ved Seglsteinen. Slepebåten Parat kom til unsetning, men under redningsoperasjonen ble de angrepet av britiske Mosquito-fly. Begge skipene ble satt i brann og sank til slutt. Nå ligger Ferndale fra 12 til 45 meters dyp, mens Parat ligger lenger ned i skråningen, på dyp ned til 60 meter (se forsidebildet). Før vi hoppet i vannet ga Ørjan en detaljert og levende beskrivelse av det dramatiske slaget. Det gjorde en flott dykkeopplevelse enda mer interessant. Tilbake fra dykket vanket det nystekte vafler og kaffe. Dette viste seg å være en daglig tradisjon som vi raskt ble vant til.

Hele resten av uken var preget av sol, vindstille og en praktfull skjærgård. Selv de mest værutsatte dykkemål var tilgjengelige. I tur og orden besøkte vi Solvang II, Bandak, Frankenwald og Uller. Et makeløst naturdykk gjennom en 200 meter lang, fire meter bred kløft, ble det også tid til. Selv om vrakene var hovedfokus, så var det umulig å overse det yrende dyrelivet. Det er bare å innse at mangfoldet og frodigheten overgår Trøndelagskysten med god margin. På kveldene restituerte vi i badestampen eller i «200 bar», den lokale puben på senteret.

Søndag morgen var det på tide å ta farvel. De ivrigste stoppet i Vadheim, på nordsiden av Sognefjorden, for å dykke på Oldenburg. Dette er et 117 meter langt skip som ligger på ruten hjem, bare 100 meter fra E39. Skipet er et mektig syn, der det ligger veltet mot styrbord. Baugen ligger på ca 25 meter, hekken på 70. Etter nok et vellykket dykk tok vi fatt på de siste 550 kilometerne hjem. Allerede på hjemturen kom det oppfordringer om å arrangere et nytt vraksafari neste år, selv om det var en viss skepsis til om vi noen gang klarer å toppe denne turen. Men, som en fremragende skuespiller en gang sa: «I’ll be back!»
Opprinnelig skrevet av: Kåre Telnes


Oppleve magisk senhøst på Knutshaug?

7-9 november setter vi opp ekstratur til Knutshaug. Det er allerede 10 påmeldte. Og på grunn av særdeles høyt trykk på påmeldingen har vi leid ekstra kapasitet og kan nå huse 16 personer. Vi skal bo i rorbuer i vannkanten, kanskje dykke i Vetta eller Storstraumen, ta en tur på Kletten og kose oss med natur og godt selskap. Vil du være med?
Turpris er 1500 inkludert mat. Godt humør og turglede garanteres, dykkingen passer for deltagere på alle nivåer. For de som var med sist vi var på Knutshaug har vi denne gangen booket overnatting i rorbuene like ved der kompressoren er plassert.

[imgV979]
Når vi er såpass mange på tur må vi nok ta med en egen turkompressor i tillegg til den som finnes på stedet, men den går jo inn i et bagasjerom et sted. Påmelding til tursjefen eirik.kjos@gmail.com
Opprinnelig skrevet av: Eirik Kjos



Vinsmakekurs

Bli med på vinsmaking med drauger!
Vi har fått et kanontilbud på vinsmakingskurs på Drauglokalet, så meld deg raskt på for å få sikra plass! Den 27. september kommer Henning Dolve til Drauglokalet for å lære oss litt om vin på enkelt, men artig og engasjerende vis. Vi kommer til å få smake på både hvitt og rødt, og kanskje noe boblende også. Til drikken serveres det ulike innslag av mat som gjør at du får frem de mest spennende smaker. Kurset starter 18:00 og varer i 2 timer med smaking og forklaring. Etter kurset blir det servert blåskjellsuppe (inkludert i prisen) og i baren fås det da kjøpt velsmakende vin til suppen (etter anbefaling fra kursholderen). Etter vinkurset går vi over til fest på skikkelig Draugvis:) Dette kan selvsagt alle Drauger delta på!

Pris per pers for vinkurs og blåskjellmiddag er 350 kr og påmeldingsfrist er senest 13. september. Det går dessverre ikke an å melde seg på kurset etter denne datoen grunnet bestilling av spesialviner.

Påmelding gjøres ved innbetaling til Draugkontoen – husk å merke innbetaling med navn og «vin».

Dette vil du ikke gå glipp av!

Mvh
Maja og Line
Opprinnelig skrevet av: Kjersti Møller


Vil du være en trendsetter?

I år har vi sett drauger bære drauglogoen med stolthet fra Lofoten i nord til Cape Town i sør. Du vil vel være en av dem?
Grunnet stor interesse tilbyr vi igjen medlemmer å kjøpe utmerkede kvalitetsklær til en billig penge. Nytt er også at du kan få satt drauglogoen på tørrdrakta eller annet tøy du måtte ønske å sette draugmerket på. Se katalog for utdypende info.

Last ned katalogen fra draugsiden «dokumenter». Bestill det du har lyst på ved å sende en epost til draugstyret hvor du oppgir navn på vare, bestillingsnummer, antall, størrelse.

Og ikke minst; betal riktig beløp til draugkontoen og merk innbetalingen med «draugklær» og navn.

Frist: 15. oktober 2014

Løp og kjøp!
Opprinnelig skrevet av: Kjersti Møller


Gratis fyllekurs – Dykk Nitrox når du kan

Vi har et kjempefint fylleanlegg for nitrox i klubben, som langt fra alle bruker. Nitrox øker som kjent tilgjenglig bunntid på ikkedekompresjonsdykk eller gir vesentlig resusert risiko for TFS om det ikke fordelene med økt bunntid utnyttes maksimalt.
I klubben har vi en ordning der du kan fylle nitrox med såkalt deltrykksblanding. Det koster ingenting ekstra å bruke anlegget, men du betaler for det oksygenet du bruker.

Nå setter vi opp noen runder med gratis opplæring på fylleanlegget. Det er plass til 4 stk hver gang. Det eneste du betaler for er oksygenet som blir kanskje en 50 lapp per snute.

Ny runde går tirsdag 9. september på klubbkvelden fra kl 2015.

Påmelding til eirik.kjos@gmail.com, har du blender sertifikat men er usikker på anlegget kan du også delta.

Kvelden starter med en teorigjennomgang og avsluttes med praktisk fylling på egen eller lånt flaske.

Krav til de som skal være med
Må ha nitrox dykker sertifikat. I noen organsiasjoner er nitrox bruker en del av sertifiseringen som feks på GUE fundamentals, da holder dette.

Du må også ha en oksygenvasket flaske, men om du mangler får du låne en flaske til kurset, dog får du ikke med deg gassen.

Godt humør
Opprinnelig skrevet av: Eirik Kjos


Medlemsfordeler

  • Båter

  • Fyllepanel

  • Klubbhus

Bli medlem