Rapport fra et skvalpeskjær på Hitra

Med solgangsbris, blikkstille hav og alt annet enn midten av november skulle tilsi, dro 18 glade drauger på tur til Knutshaug. Og det ble bokstavelig talt en ferd i motsetningenes navn.
Men drauger er løsningsorienterte flokkdyr som tar utfordringer på strak arm.

Ikke før kortesjen på flere tonn var ankommet rorbuene og Bussen senket med kran i havgapet fant førstemann ut at drakta hang til tørk i garasjen. Men under mildt påtrykk fra den munnrappeste av oss kom yngste dykker til unnsetning med draktlån; damedrakter har unisexpreg, det vet vi nå. At Sweet and Sour fra First Price aldri vil erstatte ketchup på grillpølser, ei heller potetgull tørka løk, kan vi også loggføre, men vi skal ha kred for forsøket. Kjære tursjef, hva har du gjort med smaksløkene våre?

Helt galt holdt det på å gå ved neste servering. Ingen draug som har drukket seg gjennom Dolves vinsmakekurs vil velge vilkårlig vin til utlovet lammelår. Med nyervervede sommelierkunnskaper er det slutt på å velge etter etikett og alkoholprosent, vi har blitt rett så raffinerte i vår kobling vin til mat. Men om ikke kokk kunne gjøre vann til vin hadde lam blitt til svin (sorry) etter polet var stengt. Til lam trenger man jo sterkt eikekstraherte smaksbomber med monolittisk struktur og ikke altfor opulent fruktkarakter, noe ganske annet enn hva vi ville ha valgt til gris. Men for å bruke et velkjent draugsitat; «det går nu ned». Intet skipler en draug. Ei heller svineribbe.

DG var også på dykketur, og også her fikk motsetningene fritt spillerom. Mens drauger bedagelig slapper av på bryggekanten og anser et dykk per dag som tilfredsstillende våknet vi til DG-kompressoren (som er mye finere enn vår) ved soloppgang. DG greide ca 6 dykk per dag, vi holder oss til maks to. Ikke kan vi skylde på aldren heller, yngste dykker med på tur var 17, eldstes alder forblir unntatt offentlighet.

Men vi kom oss jo i vannet, Kletten ble penetrert av grottetrollene våre, Dolmsundet fikk besøk (men Sandsvalen må vente til neste gang). Vettastraumen ble dykket i både svak- og sterkstrøm. Sistnevnte avventet til de fleste av oss lå på sikkerhetsstopp, men dertil lite egnet dykkeprofil som resultat. Noen av oss fikk den sedvanlige hummerflørten, mens andre droppet kamskjellene til fordel for håndfangst av en ti-kilos torsk. Hvem trenger stang? Andre fyller fangstnettet med fiskekroker, igjen av ukjent årsak. Ny dykkeplass oppdaget vi også; Knutshaugskjærene fra Hvalen/Varden og nordover på yttersida. Variert og fint, og med dertil egnet skvalpeskjær hvor man kan sitte og vente på båtmannen i ro og mak. Dykket anbefales – natt som dag. En smakebit kan du få ved å ta en titt på videosnutten her: https://vimeo.com/m/111574425

Og så kan du begynne å glede deg til neste tur, samtidig som du kan begynne å tenke på at DFMK feirer 50-års jubileum om få år, noe vi ikke kan la gå upåakta hen. Gode ideer til dette mottas gjerne.

Og sist men ikke minst, takk til alle mann alle som med sin innsats bidro til at det ble den turen det ble, ingen nevnt – ingen glemt.

Fotograf: Gunnar Andre
Opprinnelig skrevet av: Kjersti Møller


Medlemsfordeler

  • Båter

  • Fyllepanel

  • Klubbhus

Bli medlem